[...] nasyconych kwasów tłuszczowych, oraz utwardzonych lub przegrzanych tłuszczy roślinnych, dietę opieramy wyłącznie na najprostszych produktach takich jak: -Białe mięso, ryby(świeże), jaja, nabiał(bez tłustych serów i mleka), wołowina- źródła białka -Oleje nie rafinowane(szczególnie oliwa z oliwek extra virgin, olej rzepakowy, olej lniany) [...]
[...] Ułatwia organizmowi przyswajanie soli mineralnych,zwłaszcza soli wapńa, zapewnia prawidłową strukturę kości. Żródło Występowania: Wątroba,tran,żółtko jaj,pełne mleko,ryby,postać witaminy D-D3 jest w skórze pod wpływem światła słonecznego. Skutki Niedoboru: Deformacje kości,krzywica u dzieci. Witaminy Grupy B Funkcje: Stanowią przede [...]
[...] tego jakis sos (np bulion z 2 lyzkami smietany i musztarda, albo jogurt naturalny\kefir z pol lyzki musztardy i czosnkiem) (tu kalorycznie wychodzi roznie, ale ok 400 kcal z ryby\owocow morza plus maks 200 z sosu) 4 posilek (miedzy 19.00 a 20.00) puszka tunczyka albo makrela (z lyzka majonezu z omegami) albo losos wedzony (z sokiem z cytryny), do [...]
[...] przyzębia. Witaminę D3 należy przyjmować z posiłkami bogatymi w tłuszcz, ponieważ jest rozpuszczalna w tłuszcze. W JAKICH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH WYSTĘPUJE WITAMINA D 3 ? - ryby ( przede wszystkim : węgorz, śledź, dorsz, łosoś, makrela, tuńczyk ) - zółtko jaj - zółty ser kolejnym suplementem, które warto przyjmować w okresie jesienno - [...]
[...] - znajdziemy ją w takich produktach jak: wątróbka, orzechy, warzywa (dynia, cykoria), owoce (cytryny, agrest, maliny, morele), groch i fasola, kasza, makarony i pieczywo, ryby. Cynk oraz siarka blokują wchłanianie miedzi, dlatego owoce morza bogate w miedź nie są dobrym jej źródłem gdyż wchłanianie jest w dużym stopniu zmniejszone przez cynk. [...]
[...] produktów zawierających wit.D oraz można wspomóc się suplementami, ale pamiętając o umiarze. Powinniśmy zwracać uwagę na to co spożywamy, chociażby spożywać jaja, mięso, ryby od zaufanego hodowcy i mieć pewność, że produkty są pełnowartościowe. Również duże znaczenie mają tłuszcze zwierzęce, TAK, te które są wytykane przez poniektórych za [...]
[...] to omleto-placki z owsianych, owoców i wheya jako posiłki okołotreningowe – tylko wtedy wychodzi mi bardziej na słodko niż słono ;) Co lubisz jeść na obiad : mięcho, ryby, strączki to moje ulubione węglowodany + zawsze kupa warzyw i sałat Co jako przekąskę : przede wszystkim orzechy i kawa z mlekiem + warzywa of kors, ale zwykle nie mam [...]
[...] lniany, żółtka jaj, oliwa z oliwek, tran Białko: Chude źródła pełnowartościowego białka o wysokim aminogramie: polędwica wieprzowa i wołowa (ewentualnie rostbef), tłuste ryby (łosoś, makrela, mintaj), piersi kurczaka i indyka (indyk ma więcej tryptofanu - aminokwasu, który bardzo skutecznie hamuje głód (głównie przez to, że dłużej się [...]
[...] dieta jest najlepsza? Dieta powinna dostarczać 60 składników bez których nie jest w stanie poprawnie funkcjonować. Dostarczyć je możemy spożywając produkty mięsne, jaja, ryby, produkty roślinne. Spożywając przykładowo same produkty pochodzenia mięsnego nie dostarczymy wszystkich. Prawidłowa dieta powinna składać się z warzyw, owoców, [...]
[...] zwierzecego) - 2,3g na kg masy W: 448g - 5,6g na kg masy T: 97g - 1,2g na kg masy kcal: 3565 + W posilku po treningu brak ww zlozonych. Brak omega 3, daj tran, tluste ryby, orzechy wloskie, olej lniany. Wiecej warzyw Oki dzieki niedawno zaczelem trening skoro mówisz ,że warzyw za mało (chociaz w 3 z 6 posiłkach występuja) no i omega 3 też [...]
[...] Nie mówię o żółtku, ale dorzuciłbym orzechy do owsianki włoskie lub laskowe. W sumie mogę też zacząć łykać tran, ale nie wiem czy muszę, skoro jem już średnio jedną porcję ryby dziennie i jedną puszkę tuńczyka w wodzie. I jeszcze jedno: lepiej smażyć jajecznicę na oleju rzepakowym, oliwie z oliwek czy na maśle? Kolejne pytanie: Jeżeli jem [...]
[...] i tłuszczy w pojedyńczym posiłku. Co jeść: Białka: Mięso (najlepiej drób?), również chude czerwone, ser biały chudy i półtłusty, mleko, jogurty/kefiry naturalne (nabiały), ryby, jajka, soja?, ewentualnie chude wedliny dobrej jakosci. Tłuszcze: Oliwa z oliwek extra virgin, olej lniany tłoczony na zimno, orzechy i nasion, tran/kapsułki omega-3, [...]
[...] lub rzadziej po 30-40 minut, o różnej intensywności. Co lubisz jeść na śniadanie: kanapki, owsianka, jajecznica Co lubisz jeść na obiad: ryż/kasze/ziemniaki/makaron + mięso/ryby w różnych postaciach + warzywa Co jako przekąskę: kanapki, jogurt naturalny, twaróg (zły, zły nabiał), owoce, orzechy Co jako deser: staram się nie jadać, jeśli już, to [...]
[...] to masowej czy redukcyjnej powinny być oleje roślinne nie rafinowane, czyli: Oliwy z oliwek Extra Virgin, olej lniany, olej winogronowy oraz tłuszcz pochodzący z ryb (tran, ryby tłuste), który jest źródłem NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) - omega3, których zwykle brakuje w każdej diecie. NNKT znajdują się w tłustych rybach oraz w [...]
[...] razy tygodniowo od kilku miesięcy, czasem dodatkowo basen Co lubisz jeść na śniadanie: płatki owsiane, jajka, chleb razowy, wędliny domowe Co lubisz jeść na obiad: mięso lub ryby z warzywami Co jako przekąskę: orzechy, ser żółty, śledzie, makrela wędzona Co jako deser: nie jadam deserów Ograniczenia żywieniowe: brak Stan zdrowia, czy regularnie [...]
[...] spożywać 2,2 g białka na kg wagi ciała. Zalecane źródła białka: mięso gotowane, ser biały chudy i półtłusty, mleko, jogurty/kefi ry naturalne, gotowane lub parowane świeże ryby, jajka. Uwaga: Liczymy wszystkie białka. Problem z białkiem słabej jakości zaczyna się, gdy w diecie mamy małą ilość tego makroskładnika lub korzystamy z małej ilości [...]
[...] pestki dyni, chrzan jeszcze nie tak dawno: 30g płatkow owsianych +15g whey trec + jabłko + 2-3 łyżki jogurtu naturalnego + siemię lniane Co lubisz jeść na obiad : drób, ryby, grillowane/pieczone, z warzywami, duszone w pomidorach a la leczo, curry itp. unikam węgli, od około 2-3 tyg jestem na bardzo nisko węglowodanowej diecie, w sumie [...]